Het dikke denkboek – Reynier Molenaar en Sieger Zuidersma

Het dikke denkboek – Reynier Molenaar en Sieger Zuidersma

Portfolio Categories: Informatieve boeken

Met het Dikke Denkboek maak je kennis met filosofie. Filosofie is, kort gezegd, het zoeken naar de waarheid achter de dingen. Dingen die soms heel vanzelfsprekend lijken. Zo weet bijvoorbeeld iedereen wel wat geld is.

Eh… is dat wel zo? Weet iedereen wel precies wat geld is? Een euro is geld. Maar wat bepaalt de waarde van een briefje van 10 euro? De papierprijs? De inkt waarmee het gedrukt is? Of is dat de koper, die toevallig een verzamelaar is van 10-eurobiljetten? En is geld nou eigenlijk goed of slecht? Geld stelen mag niet. Daar staat iets over in het Wetboek van Strafrecht*, maar nood breekt wet, toch? Als je bijna sterft van de honger, neemt niemand je kwalijk dat je een euro steelt. Of toch wel…? En trouwens, moeten we niet alles gewoon delen, dan is er ook nooit sprake van diefstal. Dan is het geld van ons allemaal. Toch?

Zo zijn er heel veel gewone en ongewone vragen waar bijna niemand dagelijks bij stilstaat, maar die wel heel nuttig kunnen zijn om te kunnen begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. En om te weten waar de grenzen van onze kennis liggen. Weten en begrijpen. Het zijn twee woorden. De wereld daarachter is echter helemaal niet zo duidelijk als je zou denken. Daarom zou iedereen moeten blijven (filosofische) vragen stellen!

‘Het dikke denkboek mag in geen boekwinkel of bibliotheek ontbreken. Het is een geweldig boek voor iedereen die meer wil weten over de thema´s en grote namen uit de westerse filosofie. Het boek is ook een aanrader voor studenten die tijdens hun studie voor het eerst kennismaken met het vak filosofie. De heldere uitleg van Molenaar is dan een prettig steuntje in de rug om de vaak complexe filosofische theorieën eigen te maken. ’ ‘Het boek is een schatkamer voor iedereen die iets over filosofie wil weten. De uitleg van de diverse theorieën is goed gestructureerd en neemt de lezer stapje voor stapje mee in het denkproces. De voorbeelden ter verduidelijking zijn goed gekozen en blijven dicht bij de belevingswereld van jongeren. ’ (23-5-2014)