Rara welk dier is dat? – Reynier Molenaar en Sylvia en den Heede

Rara welk dier is dat? – Reynier Molenaar en Sylvia en den Heede

Portfolio Categories: Prentenboeken

84 pagina’s voorlees– en kijkplezier! Voor zowel mama’s, -oma’s, -opa’s, -papa’s als voor kleine wijsneuzen van 3 tot 6. Raad maar eens, welk dier bedoel ik?

“Rara, welk dier is dat?” is een vrolijk en verrassend lees- en kijkboek voor grote mensen die kleine mensen in de leeftijdsgroep 3 tot 6 jaar graag iets willen voorlezen en leren.

Op een grappige manier worden kinderen via versjes en plaatjes geprikkeld om te raden welk dier wordt bedoeld. Op elke volgende pagina staat dan een bekend dier uit de dierentuin, een huisdier of een boerderijdier.

Kinderen houden van verbindingen leggen, herkennen en onthouden. Ze worden zo gestimuleerd om hun geheugen en verbeelding te gebruiken. Op den duur weten ze precies welk dier er bedoeld wordt en (soms na uitleg) ook wel waarom!

De tekeningen zijn van cartoonist en striptekenaar Maarten Wolterink. De auteur van de versjes is Reynier Molenaar, werkzaam op de uitgeverij en de redacteur/bewerker is niemand minder dan Sylvia Vanden Heede, die al vele belangwekkende prijzen in de wacht heeft gesleept voor haar succesvolle kinderboeken.

Stevig raadsel- en ontdekboek op rijm over dieren dicht bij huis en in verre streken. Het format waarin de dieren gepresenteerd worden is uitermate aantrekkelijk: versjes op rijm (rijmschema: abab, abba of aa) doen vermoeden over welk dier het gaat. Er worden steeds kleine tipjes van de sluier opgelicht, zoals: wat doet het dier, wat kan het dier, hoe beweegt het dier, wat is het uiterlijk van het dier, waar leeft het dier? Bijvoorbeeld: Mijn poten zijn dik als bomen / en dik is ook mijn grijze huid / Soms trompetter ik fel en luid / wie durft er in mijn buurt te komen? Robuuste, ongekaderde kleurenillustraties (figuren zijn omlijnd met een zwarte stift en ingekleurd met waterverf) vullen de rijmtekst op treffende wijze aan en laten details, maar ook het hele dier zien. Er zit een interactief element in het gebruik van het boek: door middel van raden, weten, logisch nadenken, het plezier van voordoen en nadoen, voorlezen en uit het hoofd kennen zal de raadselreis door het boek steeds weer opnieuw kunnen beginnen. Aantrekkelijke uitgave voor jonge kinderen (met hun ouders en leerkrachten), gedrukt op wit glanzend papier, om op levendige wijze kennis te maken met twintig dieren waaronder de olifant, de poes, de dolfijn en de beer. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar. Mart Seerden